Sport op voorschrift
2021/03/11

Sport op voorschrift

Sport op voorschrift!

Sinds 1 maart 2017 kan je huisarts fysieke activiteit voorschrijven. Net zoals je arts medicijnen of kinesitherapie kan voorschrijven, kan hij je ook fysieke activiteit opleggen.
Met dit voorschrift wordt je, net als bij kinesitherapie, doorverwezen naar een gezondheidsprofessional die sportactiviteiten organiseert.

Deze voorschriften zijn gericht aan personen die lijden aan een chronische aandoening. Er zijn dertig zulke aandoeningen en ze hebben allemaal een specifieke behandeling nodig met langdurige opvolging. Door aan fysieke activiteit te doen, kunnen deze patiënten hun gezondheid verbeteren, nu en in de toekomst. Enkele voorbeelden van chronische aandoeningen zijn de twee types diabetes, hartziekten, kanker, persoonlijkheidsstoornissen, Alzheimer, Parkinson ...

Tot slot is het allerbelangrijkste dat een patiënt met een voorschrift een fysieke activiteit doet die geschikt is voor hem, zijn vaardigheden, beschikbare tijd en vooral dat het hem bevalt. Het is de bedoeling dat hij op termijn deze sport zo lang mogelijk zelf beoefent, maar steeds met begeleiding.

Het geldt misschien niet voor jou, maar ik ben er zeker van dat we allemaal iemand kennen in onze omgeving voor wie dit nuttig
kan zijn.

ReMeDi helpt jou graag verder!